In Den Doofpot is gelegen in een rijksmonument, in het centrum van Leiden, tegenover de Beestenmarkt. Chef Patrick Brugman zorgt al meer dan twintig jaar voor prachtig opgemaakte borden en klassieke gerechten die vaak een oosterse twist krijgen. Zijn amuses zijn van hoog niveau waaronder haring en wittebrood met schuim van karnemelk die uiteraard niet kan ontbreken in Leiden. Verse makreel met radijs, nashi-peer en oosterse dressing op basis van sojasaus en rijstazijn als voorgerecht smaakt verbluffend verfijnd. Malse ossenhaas met aangename beet komt met lichtzoete wortel, ui en fijne chorizosaus. Zelfgemaakt gyoza gevuld met gesneden lente-ui, crème van knolselderij en rendang kruiden is een evenwichtige extra garnituur. Dessert rond stukjes gebakken zoete én gefermenteerde pompoen, walnoten en gember-citroenijs ervaren we als een geslaagde en originele afsluiter. Misschien nog iets zeggen over de goed someliere Isabel van Bueren.