In Memoriam Toine Hermsen *1954 - ✝︎2024

4 sept. 2024

Op donderdag 28 augustus 2024 is voormalig chefkok en cuisinier Toine Hermsen op 70 jarige leeftijd overleden.
 
Toine Hermsen heeft furore gemaakt als chef in het voormalige restaurant Prinses Juliana in Valkenburg van 1980 tot 1990. Hij wist indertijd het restaurant naar één van de hoogstgeplaatste posities in de Nederlands Gastronomie te brengen. In 1990 open hij zijn eigen restaurant Toine Hermsen en ook daar heeft hij op het hoogste culinaire niveau van Nederland gepresteerd. Veel van de huidige Nederlandse topchefs zijn voort gekomen uit de toenmalige keukens van Prinses Juliana of Toine Hermsen. Enkele grote namen die het vak mede geleerd hebben bij Toine zijn Hans van Wolde van voormalig Beluga, Margot Reuten van restaurant Da Vinci, Nico Boreas van Sabero en Erik van Loo van restaurant Parkheuvel. Zijn recepten zijn door de jaren heen altijd van klassieke basis geweest maar hij was als geen ander in staat om ze te moderniseren en aan te passen aan de tijd.

Eind maart 2018 nam Toine Hermsen na meer dan 25 jaar afscheid van zijn gelijknamige restaurant in hartje Maastricht. Destijds kondigde hij aan dat hij voornemens was in de toekomst nog een aantal dagen achter de kachel van zijn zogenaamde boerderijrestaurant te gaan koken. Tot een jaar geleden heeft hij dat nog gedaan totdat het hem te zwaar werd.

In 2019 heeft Gault&Millau Toine Hermsen bekroond met de Gault&Millau Lifetime Achievement Award om hem te eeren en te bedanken voor de vele mooie culinaire jaren als chef maar vooral als voorbeeld voor velen die in zijn voetsporen zijn getreden en die het vak hebben omarmd. 

Wij gedenken Toine Hermsen als een topchef en we wensen de nabestaanden heel veel sterkte bij dit grote verlies.

Plus D'actualités

100Chefs by Gault&Millau 2024

2 sept. 2024

Gault&Millau Jamsessies tijdens Gastvrij Rotterdam 2024

2 sept. 2024

Uniek 6-hands dinner tijdens Gastvrij Rotterdam 2024

2 sept. 2024